Суббота, 18.05.2024, 22:33Главная | Регистрация | Вход

Меню сайта

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Март 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2010 » Март » 23 » Війна з новими правилами паркування: як захистити свої права
Війна з новими правилами паркування: як захистити свої права
13:51

Нові правила  паркування, затверджені постановою Кабміну, порушують Конституцію, стверджують представники Комітету прямої дії, який об'єднує автовласників.

Обурення водіїв столиці викликає те, що майже всі паркувальні майданчики в Києві не відповідають вимогам нових Правил паркування - на них відсутні суцільні сині смуги та дорожні знаки. КП "Київтранспарксервіс" приводити паркувальні майданчики до ладу не збирається, при цьому гроші за парковку "старанно збирає".

Водіїв, крім місцевого  збору за паркування, змушують сплачувати ще й плату за послуги з утримування  паркувальних майданчиків, які фактично не надаються, оскільки майданчики не прибираються від снігу та криги, на них відсутня належна розмітка, а часто - огорожа та дорожні знаки.

"Спробу збирання  з водіїв плати за послуги,  які вони не замовляли, можна  розцінити як вимагання. Крім  того, законодавство не передбачає  інших обов'язкових виплат, крім  податків та зборів, тому плата за послуги з утримування майданчиків є фактом подвійного оподаткування, прямо забороненого законом", - переконаний голова Комітету прямої дії Дмитро Гнап.

Ще одним пунктом  нових правил паркування, який обурює водіїв, є можливість працівників  комунальних підприємств застосовувати технічні пристрої для обмеження руху водіїв, які не сплатили за парковку.

"Ці дії  комунальників вже визнавалися  незаконними Мін'юстом та прокуратурою Києва. Блокування руху автомобіля також подається як послуги, за які вимагається плата, що також суперечить закону. Водіям залишено можливість відмовлятися від оплати цих "послуг", але в дійсності агресивно налаштовані блокувальники коліс вимагають гроші з водіїв, застосовуючи погрози, а часом, і насильство", - сказав Гнап.

Нехтування законом  з боку уряду, свавілля комунальних  служб та пасивність правоохоронних органів викликали серйозне обурення автомобілістів, тому автомобільна громадськість  вирішила об'єднаними зусиллями  почати рішучу боротьбу з новими правилами  паркування.  

За словами  Гнапа, година парковки у Києві коштує від 17 до 51 копійок, згідно з декретом Кабміну від 1994 року. При чому 51 копійка  сплачується лише в тому випадку, якщо майданчик для паркування облаштований спеціальними знаками, шлагбаумом чи огорожею.

"Насправді  є правила паркування. 30 пункт  правил говорить, що водій має  сплатити місцевий збір за  паркування, який становить 3% від  неоподаткованого мінімуму для  спецмайданчиків і 1% -  якщо  це просто шматок дороги (так  званий відведений паркувальний майданчик). Згідно з законом і декретом про місцевий податок і збір, водій має сплатити лише оці відсотки -  у грошах це виражається у 17 або 51 копійку. Це те, до чого нас зобов'язує закон", - пояснив у телефонній розмові Гнап.

За його словами, урядова постанова, яка набула чинності з 1 березня, є незаконною, оскільки суперечить законодавству - вона змушує водія ще сплачувати так звану плату за послуги з утримування паркувальних майданчиків.

"За годину  паркування в центрі Києва  ви маєте сплатити 10 гривень, так  от тільки 17 копійок з цих 10 гривень підуть до міського  бюджету, а 9,83 гривні підуть  як дохід до КП "Київтранспарксервіс", яке за нашими даними зловживає  цими грошима в фантастичних  масштабах. Касою "Київтранспарксервісу" розпоряджається його директор Олена Поліщук та заступник міського голови Ірена Кільчицька", - сказав Гнап.

При цьому у  своїй постанові Кабмін зазначив, що оператор не несе відповідальності за збереження транспортних засобів, розміщених на майданчиках паркування.

Також постанова  дозволяє операторам перешкоджати виїзду авто з парковки у випадку, якщо водій  відмовляється платити за "незрозумілі  послуги".

"Якщо водій  скаже, що відмовляється платити  за "послуги", а хоче лише заплатити гроші за паркування, то працівники "Київтранспарксервіс" з ним навіть розмовляти не будуть -  вони одягнуть "краба" на колесо, оскільки ця постанова дозволяє застосовувати технічні пристрої для блокування коліс. Ніхто не хоче поважати закон і чинити так, як закон передбачає", - сказав Гнап.

У такому випадку  він радить водіям викликати міліцію, а коли правоохоронці не допоможуть  - звертатися на гарячу лінію "Комітету прямої дії" за номером 098-55-2-77-00.

"Тоді вже  ми будемо надавати допомогу водієві, оскільки бритоголові (часто напідпитку) працівники "Київтранспарксервісу" не видають водіям акти про відмови і коли водії відмовляються від сплати послуг, починаються погрози, шантаж. Якщо людині заблокували колесо і відмовляються розблоковувати (безкоштовно за законом!), то приїжджають наші активісти, вони попереджають працівників "Київтранспарксервісу" що на вимогу водія, йому мають надати акт про відмову і безкоштовно зняти блокіратор", - сказав Гнап.

Голова Комітету прямої дії наголосив, що "найчастіше це спрацьовує - у них і акти з'являються, і блокіратор знімається".

"Блокування коліс, пристрої-шлагбауми унеможливлюють використання транспортного засобу власником. Це все порушує статтю 41 Конституції, відповідно до якої, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю; ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним", - пояснив адвокат компанії "Наталія Субота і партнери" Андрій Нечипоренко.

Наступного тижня Комітет прямої дії планує подати звернення до прокуратури та до президента, який має можливість призупинити дію постанови уряду та звернутися до Конституційного Суду.

"Українська правда. Київ"

Категория: 4. Средства передвижения | Просмотров: 789 | Добавил: shmoo | Рейтинг: 0.0/0 |
Copyright Диверсант SHMOO © 2024 | Бесплатный конструктор сайтов - uCoz